khl.hr

Hokejaški vremeplov 8.9.

"Screenshot/ YouTube" "Screenshot/ YouTube"

Na današnji dan prije točno 41 godinu odigrana je kultna četvrta utakmica Super serije (Summit Series) između Kanade i SSSR-a. Bio je to sustav natjecanja u kojem su tada dvije najveće hokejske sile, Kanada i SSSR, igrale seriju od osam utakmica, po četiri u Kanadi (Montreal, Toronto, Winnipeg, Vancouver) odnosno Rusiji (Moskva). Te 1972. godine, 8. je rujna odigrana četvrta utakmica serije u kojoj su Sovjeti svladali Kanađane 5:3, nakon čega je uslijedio jedan od najvećih i najemotivnijih događaja u kanadskoj sportskoj povijesti.

Naime, hokejaši Kanade su nakon utakmice bili izviždani od prepotentne i razočarane publike u Vancouveru, jer je poraz značio vodstvo Sovjeta u seriji (dvije pobjede Sovjeta, jedna Kanade i jedan remi). No, tada je, vruć nakon utakmice, pred kamere kanadskih medija stao NHL-ovac Phil Esposito, tada najveća zvijezda NHL-a, kanadske reprezentacije i svojih Boston Bruinsa. Legendarni Espo dao je tada jedan od najemotivnijih i najiskrenijih intervjua ikad, u kojemu je sadržana sva srž sporta kao takvog. Taj je njegov intervju, i brutalna iskrenost kojom je Espo navijačima otvorio oči pokazavši da rezultat nije najvažniji dio sporta, otišao u hokejašku povijest za sva vremena.

Inače, u toj Super seriji 1972. godine, Kanada je naposljetku slavila 'usred Rusije' s ukupnih 4:3 u pobjedama, uz jedan remi iz Winnipega. A posebno je fantastična i nezaboravna bila posljednja, osma utakmica, u kojoj je Kanada u Moskvi pobijedila 6:5 i raspametila svoje navijače diljem domovine.

Najbolji igrač pobjedničke reprezentacije, s 13 bodova (šest golova i sedam asistencija) bio je - Phil Esposito.

 
 
na vrh članka